Cube Court House by Shinichi Ogawa & Associates

Cube Court House by Shinichi Ogawa & Associates

Architects: Shinichi Ogawa & Associates
Photographs: Satoshi Shigeta, SOA
Completion: 2010
Structural system: reinforced concrete, steel frame
Site area: 178 m2
Building area: 89 m2
Total floor space : 155 m2
Location: Tokyo, Japan

Within a calm residential area in Tokyo, Cube Court House has the two contrasting faces: an intimate, introverted, closed house with courtyard and an outward looking, open glasshouse above. A tall wall of frosted glass on the principal façade brings sunlight into the entrance hall, through which the LDK room is accessed.

The large courtyard is bounded on the North by the LDK and on the opposite side the children’s room and master bedroom. The small courtyard is placed for the bathroom and the toilets, interrupting the eyes. Totally closed toward the neighborhood, the cubic courtyard connects these modestly sized rooms indirectly, creating a sense of togetherness, while providing a comfortable, spacious living environment; well ventilated, filled with sunlight and connected to the changing seasons.

In contrast, the 3rd floor glazed penthouse and a roof top terrace are perfectly opened towards the city.

comments powered by Disqus