Northface House by ELEMENT

Northface House by ELEMENT

Architects: ELEMENT Arkitekter
Collaborators: Boye og Waage & Co, Uppe, TPL, Moelven Massivtre
Area: 277 sqm
Floors: Dinesen Douglas
Completion date: 2010
Photography: Dinesen
Location: Stavanger, Norway

The existing house was built in 1969 as a “twin” to the neighboring building. It did not function well to the demands of 2008-living, neither in the room sizes nor in their solutions, and it had generally a need for restoration work.

Dinesen

Element, together with the client, has come to a solution where mainly the bottom two stories are rehabilitated while the top story is replaced with a lighter and more open construction which opens up towards a grend view of “Byfjorden.” This is a big change from the earlier situation where it was necessary to go down a level to see the view.

ELEMENT

ELEMENT

The volume on top is also pulled further away from the road to make room for a larger sun deck towards the south and to let more light into the Northface House. This deck is also thereby sheltered from the northern wind.

The architectural expression strengthens the qualities on the site and reflects its norhtern orientation. At the same time it respects the existing constructive principles.

Dinesen

Dinesen

Dinesen

Dinesen

Dinesen

Dinesen

Dinesen

Dinesen

Dinesen

Dinesen

Dinesen

Dinesen

comments powered by Disqus