Kukje Art Center by SO-IL

Kukje Art Center by SO-IL

© Iwan Baan

© Iwan Baan

After 3 years of design and construction, SO – IL, the architectural studio of Florian Idenburg and Jing Liu, complete a space for Kukje Gallery, in the historic neighborhood of Samcheong-ro in Seoul, South-Korea. The new building greatly expands the gallery’s programming possibilities with the addition of a 16 x 9 x 6m day lit gallery space, a 60 seat auditorium, offices and art storage spaces.

© Iwan Baan

© Iwan Baan

Concept
The architectural proposal resolves a perceived disjunction between the dynamism and boldness of Kukje Gallery’s organization and artist roster, and the fragile historic fabric saturated by materials and details that surrounds the site. Studies led to a soft and ambiguous building that gently nestles itself into the site. Circulation—entries, vestibules, elevators and stairs—has been pushed out of the orthogonal gallery space to maximize its height and maintain a clear interior volume. Considering the diagrammatic box geometry too rigid within the historic fabric, SO–IL enveloped the building in a mesh veil, creating a nebulous exterior that changes appearance as visitors move through the site. A custom stainless steel mesh produces a layer of diffusion around the structure, through a combination of reflections, openness, and moiré patterns produced through the interplay of its shadows. The mesh, made out of 510.000 individually welded rings, is strong yet pliable as it wraps around the building’s irregular geometries. The result is an abstract ‘fuzzy’ object that accommodates a multiplicity of readings.

© Iwan Baan

© Iwan Baan

Mesh
Historically, chainmail mesh was used as armor, tightly wrapping curvilinear bodies. Originating in Central Asia – and migrating to East Asia via Europe – chainmail has been globally used because of its unique characteristics. It is rigid, as it is made out of metal, and it has a fabric-like flexibility, due to the way the rings interlink. These combined qualities offer the possibility to create a strong skin that can adapt itself to the contour of any individual body and shape. For Kukje we developed a strategy to transpose this material into an architectural façade system. The effect here is creating a ‘fuzzy’, approximate boundary of the building mass. The hard-edged box of the art gallery blends into the irregular shape of the site and its context. Through extensive research, conducted together with Front Inc – a façade engineering firm– we created this one-off façade. It is a seamless, custom-made tight fitting ‘dress’ consisting of 510.000 hand welded and grinded stainless steel rings. The mesh was produced with local craftsmen in Anping, China, under tight supervision and quality control by Front / Via LLC and SO – IL. The technical innovations include Front’s development of a highly flexible perimeter attachment system that allows the mesh to form find for itself and develop an equilibrated pre-stress, eliminating wrinkling and stress concentrations. Equally significant was the development of a computational process for modelling the way the mesh would drape over the building. This allowed Front to predict the number of needed rings at each location and create precise finite element engineering models. From a material and façade engineering standpoint this is a ground-breaking project which will enable an unprecedented exploration of ‘atmospheric’ surfaces.

Program
The building contains a 16 x 9 x 6m gallery space, a 60 seat auditorium, project spaces, support and administrative functions for the gallery complex. The ground floor gallery is a single-story, column-free space optimized for large installations, performances and events. To light the art and keep a palpable relationship to the outside, daylight enters through a perimeter skylight. The skylight can be shaded or completely darkened, to create a black-box condition, which allows for light sensitive works or video. The first of two lower levels holds a 60 seat dark stained wood-clad auditorium, administrative areas, catering spaces, restrooms and mechanical spaces. The second basement holds storage and support spaces.

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan

kukje_art_center_so_il_14

© Iwan Baan

© Iwan Baan

Courtesy of SO-IL

Courtesy of SO-IL

Courtesy of SO-IL

Courtesy of SO-IL

Courtesy of SO-IL

Courtesy of SO-IL

Courtesy of SO-IL

Courtesy of SO-IL

Courtesy of SO-IL

Courtesy of SO-IL

Courtesy of SO-IL

Courtesy of SO-IL

Courtesy of SO-IL

Courtesy of SO-IL

Courtesy of SO-IL

Courtesy of SO-IL

comments powered by Disqus