Warburg House by bioi

Warburg House by bioi

warburg_house_bioi_00

bioi has shared with ILikeArchitecture their Warburg House project, located in Alberta, Canada.

Seeking to architecturally balance the functional, the handsome, the efficient, and the economical is not an easy task; but this was the brief provided for the Warburg House. The question posed by the client was simple: can Canadian architecture studio bioi provide a simple, contemporary, and energy efficient home for less than $100,000?

On a wooded Canadian farmstead, the new house replaces a dwelling that was no longer able to fulfill its function due to build quality and the strains of a working farm. The architectural concept was simple: open, flexible, and efficient.

warburg_house_bioi_01

As an extrusion of an iconic “house-shaped” form, the new house floats 200mm off of the ground. Positioned along a large clearing to the south of the farmyard, the new house opens itself to the southern sun and completes the enclosure of a small meadow to the east.

With an architectural logic of simple elegance, pain-staking efforts were made to preserve the purity of the house’s iconic form. Supported by two steel frames, the simple form creates a singular interior volume. The exterior skin is draped in black corrugated steel sheets long enough to extend the full length of the house. Both the east and west end-walls are punched into the form to create an announcement of entry and provide a small weather break for the entry doors on either side. The opposed entrances offer morning and evening natural light as well as passive cooling in the summer months.

The western façade is a more public stage for the activities of a day-to-day farm life offering vantage points to the extent of the farmyard and is accompanied by a century old log cabin, relocated from within the site as exterior storage. To the east a smaller and more intimate deck protrudes into a small meadow, allowing for a quiet retreat from the demands of the farm. An abstracted pattern relating to regional tree growth is applied to the cedar decking, which continues vertically up the end walls, contrasting the dark exterior form.

warburg_house_bioi_02

warburg_house_bioi_03

warburg_house_bioi_04

warburg_house_bioi_05

warburg_house_bioi_06

warburg_house_bioi_07

warburg_house_bioi_08

warburg_house_bioi_09

warburg_house_bioi_10

warburg_house_bioi_11

warburg_house_bioi_12

warburg_house_bioi_13

warburg_house_bioi_14

warburg_house_bioi_15

warburg_house_bioi_16

warburg_house_bioi_17

warburg_house_bioi_18

warburg_house_bioi_19

warburg_house_bioi_20

warburg_house_bioi_21

warburg_house_bioi_22

warburg_house_bioi_23

warburg_house_bioi_24

warburg_house_bioi_25

warburg_house_bioi_26

warburg_house_bioi_27

warburg_house_bioi_28

comments powered by Disqus