Facebook Campus Expansion by Gehry Partners

Facebook Campus Expansion by Gehry Partners

Architects: Gehry Partners
Client: Facebook
Photography: Everett Katigbak, Facebook
Location: Menlo Park, California, USA

Facebook continues to grow, but this time is their offices which are growing. Facebook just announced that Frank Gehry of Gehry Partners, known for the Bilbao Guggenheim Museum and Los Angeles’ Walt Disney Concert Hall, will design a new 3,400 employee engineering campus connected to its current HQ by an underground tunnel.

The entire Facebook campus has been designed to take into account Facebook’s way of working and culture. It is one, large office that will be broken up by conference rooms and break-away spaces, with a parking structure underneath. There will be a rooftop garden, as well as a ground level one. Frank Gehry is famous for his ability to execute on the wishes of his client while keeping his projects within their budget. As such, the costs of the campus should be on par with a typical Silicon Valley campus.

Everett Katigbak, Facebook’s Environmental Design Manager, on Unveiling Our Campus Expansion:

A few months ago, I flew down to Los Angeles to meet for the first time with Frank and his team. His office is a giant warehouse overflowing with handmade, wooden models juxtaposed with state-of-the-art architecture software (some of which is designed by Frank’s in-house team). His teams are filled with people who are unbelievably talented and love what they do. The whole thing reminded me of Facebook, so that when I met Frank, I already knew he was a perfect fit for us.

Shortly after Katigbak’s announcement, Facebook CEO Mark Zuckerberg gave some further details on the project:

I’m excited to work with Frank Gehry to design our new campus. The idea is to make the perfect engineering space: one giant room that fits thousands of people, all close enough to collaborate together. It will be the largest open floor plan in the world, but it will also have plenty of private, quiet spaces as well. The roof of the building will be a park that blends into the community with a long walking trail, a field and lots of places to sit. From the outside it will appear as if you’re looking at a hill in nature.

…we expect working with Frank Gehry will actually save us money. Many development projects like this waste 30% or more of the materials due to poor planning, but Gehry uses a software-based design process to plan more precisely and efficiently. His buildings have a reputation for coming in on time and on budget. So we expect this building to be incredible and not particularly expensive.

comments powered by Disqus