Container as Guest House by Poteet Architects

Container as Guest House by Poteet Architects

Architects: Poteet Architects
Project Team: Jim Poteet, Brett Freeman, Isadora Sintes, Shane Valentine
Contractor: Poteet Architects
Area: 320 sq ft
Completion date: 2010
Photography: Chris Cooper
Location: San Antonio, Texas, USA

The Container as Guest House project originated in Poteet Architects‘ client wish to experiment with shipping containers. The client lives in a small warehouse on a former industrial site just south of downtown.

The finished project serves as a guest house and is fitted with a shower/WC and a custom stainless sink. The large steel and glass lift/slide and end window wall open the interior to the surrounding landscape. The remainder of the interior is used as a garden shed.

The emphasis was on sustainable strategies– first, the recycling of a “one-way” container for a new and permanent use. The planted roof is held off the container top, providing shade and air-flow to reduce heat gain. The interior is insulated with spray foam then lined with bamboo plywood, equally appropriate for the floor as the walls. The grey water from the sink and shower is captured for roof irrigation. The WC is a composting toilet. The rear of the container is screened by wire mesh panels which will eventually be covered in evergreen vines.

Other innovative material choices informed the design: the container “floats” on a foundation of recycled telephone poles. The deck is made up of HVAC equipment pads (made of recycled soda bottles) set in a steel frame. The exterior light fixtures are blades from a tractor disc plow—a common sight in south Texas.

comments powered by Disqus