House to Catch the Mountain by Tezuka Architects

House to Catch the Mountain by Tezuka Architects

Architects: Tezuka Architects
Structure Engineer: OHNO JAPAN Co., Ltd
Lighting Designer: Masahide Kakudate/Masahide Kakudate Lighting Architect & Associates,Inc.
Landscape Designer: Masako Yamazaki, Hiromi Iwao/GA yamazaki inc.
Completion date: February 2012
Photography: Katsuhisa Kida / FOTOTECA
Location: Kamakura, Japan

House to Catch the Mountain is a Japanese residence by Tezuka Architects which was completed in February 2012. The residence’s unique name comes from the way a small pedestrian bridge stretches out from the residence’s living room, like an arm, grabbing on to the mountain, whose foot the home rests on. This bridge then connects with a pathway that extends to the top of the mountain.

© Katsuhisa Kida / FOTOTECA

The 2-story house incorporates an open layout – very open. The bedroom and bathroom are on the first floor while the living room, kitchen and dining room sit above it. The south and east sides of both spaces are wall and window-less, but equipped with a railing that supports a wrap-around curtain for medium privacy and a shutter for maximum privacy.

The continuous roof plane defies gravity, as it cantilevers towards the living room corner as if its only structural element is the fireplace. This openness and cantilevered effect is obtained thanks to a discrete, white, column which takes on the load. The kitchen, also located in the living room, is contained within free-standing wooden volumes, partially revealing its presence. Finally, an open-air metallic spiral staircase descends and connects the living room level into the recessed courtyard, offering access into the private bedroom spaces.

© Katsuhisa Kida / FOTOTECA

© Katsuhisa Kida / FOTOTECA

© Katsuhisa Kida / FOTOTECA

© Katsuhisa Kida / FOTOTECA

© Katsuhisa Kida / FOTOTECA

© Katsuhisa Kida / FOTOTECA

comments powered by Disqus