Rotopai Residence by Studio MWA

Rotopai Residence by Studio MWA

Architects: Studio MWA
Author: Davor Mikulcic Dipl. Eng. Arch. (Sarajevo) RAIA, ANZIA
Project team: Davor Mikulcic, Michael Maddern
Area: 340 sqm
Location: Martinborough, New Zealand

New Weatherstone Residence or Rotopai Residence, is a contemporary new farm house built on a historic site established over 180 years ago. The project is located on a remote, rural plot in South Wairarapa – lower part of New Zealand’s North Island, for one of the larger milk producers, on same place where old family home was located and for new project relocated on new site few kilometers away.

The Weatherstone Family settled on the site in 1830 and is one of the oldest farming families in the area. The family approached Studio MWA to design their final dream home, making it a big challenge, but nevertheless a exciting project due to the fascinating old site with established trees, the site’s remote area, the fantastic opportunity to play with the building’s orientation, relatively easy access and non standard brief. Studio MWA worked with the client to accommodate both the requirements for everyday life and ability to accommodate the need to be able to run the family business from home.

The clients required a contemporary design with charm and the spirit of a true home, but at the same time had to reflect their lifestyle.

To answer all of the client’s requirements the house is designed to make the most of passive solar energy. The house has been designed and oriented to maximise sun light. This results in a very unique interior which includes a patio with floor-to-ceiling windows allowing open spaces to be flooded with natural light.

This interior space incorporates a large pond – while another pond is located in the exterior. The use of water features allows for interesting uses, such as a bridge structure going from the master bedroom to the main deck. Additionally the water features create beautiful ripple effects across the interior of the house, when light reflects from the sun, off the pond and onto the walls and ceilings of the house.

comments powered by Disqus