Vivanta by Taj Whitefield Bangalore by WOW Architects

Vivanta by Taj Whitefield Bangalore by WOW Architects

Architects: WOW Architects
Building area: 19,638 sqm
Rooms: 200
Location: Bangalore, India

The entire design process of Vivanta Hotel began by understanding the cultural, economic and geo-climatic context of the Bangalore area. Located at the entrance of the new Bangalore International Tech Park, Vivanta Hotel was design to be a landmark for local and visitor populace, and to act as an interface between the new IT park and the fast developing city around it, providing one of the first models of work / play environments in India.

The building was commissioned by the Taj Group of Hotels, under a new label that would cater to the current trends and changing tastes of a younger and more design-savvy generation of hotel users and business travelers. Taj’s ambition gave WOW much aesthetic and theoretical free rein, responding with a development strategy which has resulted in a unique combination of contemporary space building and high-end technology set within landscaped grounds.

Because of the low mass dictated by the urban design guidelines, and because of the mild climate of Bangalore, a strong landscape strategy was chosen as the concept driver, then, in order to tap into the mindset and profile of the expected client base, the hotel was to deliberately zestful in spirit and dynamic in design where the building itself was formed by a simple conceptual ‘twist and fold’ of the ground plane to create a conceptual endless ‘promenade’ of spatial experiences, with green flowing up to the roof of the building and blurring the distinction between the building starts and the ground ends. The hotel was thus conceived of as a ‘land-scraper’ that becomes essentially an experientially rich hospitality space where public and private functions flow and connect to each other and cinematic treatments of the hotel places increase guest movements and interaction.

In order to emphatically express the landform design approach, cast in-situ concrete and glass were selected as major construction materials. Concrete was left exposed where ever possible with figurative incisions expressing abstract patterns of natural flows and imperfections accepted as a virtue and positive part of the aesthetic. Glass was used for the room side elevation which was conceived from a digital picture of the site, pixilated and recomposed in the façade, so that when seen from the park, the building mass looks like a smooth transition of greens to blues, blending with the trees and sky.

comments powered by Disqus