Bornego College by HVDN/Studioninedots

Bornego College by HVDN/Studioninedots

Architects: HVDN/Studioninedots
Designteam: Arie van der Neut, Albert Herder, Tom Jonker, Jan Pieter Penders
Project team: Arie van der Neut, Jan Pieter Penders
Photography: Peter Cuypers
Location: Heerenveen, Netherlands

Commissioned by the Bornego College of Heerenveen, the architects designed a cost-effective and sustainable school of 4500m2 with multi-use areas and a sports hall. The new building is located next to the existing Bornego College and will be used mostly by students in their first year.

Peter Cuypers

How do you create a sustainable and an energy efficient school? The design team started with a compact building to increase the efficient surfaces and reducing the lengths of the facades. All the classrooms are arranged around an atrium of three storeys. Inside this atrium they created a spectacular staircase connecting all the floors and the multi-use areas.

The atrium is also used to automaticaly dissipate the heat from the classrooms, which drastically reduces on the installation ducts and costs.

The masonry in the facade is composed of recycled bricks. These bricks vary in color and form. To create unity in the facade they partly plastered them with light grey cement.

The gold aluminum frames reflect the daylight and create a beautiful contrast with the massive facade.

The interior is warm and has plenty of light. The dynamic shapes and objects in the interior form a pleasant contrast to the monumental and sober character of the exterior.

Peter Cuypers

Peter Cuypers

Peter Cuypers

Peter Cuypers

Peter Cuypers

Peter Cuypers

Peter Cuypers

Peter Cuypers

Peter Cuypers

comments powered by Disqus