Brown Vujcich House by Bossley Architects

Brown Vujcich House by Bossley Architects

Architects: Bossley Architects
Photography: Patrick Reynolds
Location: Auckland, New Zealand

Brown Vujcich House is located on a narrow urban site in the heart of Herne Bay, a suburb of Auckland. Tight site controls and a sloping site resulted in a long narrow building form that steps down the slope of the site.

One of the main features of the house is the entry which is reached by a bridge that crosses a moat of planting. Glazed with translucent glass for privacy and interior light quality, the entry space is protected by a vertical cedar screen that reflects the interior colour palette, inspired by the clients’ fantastic collection of 1950-60s furniture, art and ceramics.

Once inside an open riser jarrah and steel stair with a hanging screen of stainless steel mesh leads either upstairs to the main living level or downstairs to bedrooms and living. The lower level opens out to the surrounding space, with a terrace and outdoor area for each room. A terrace and pool are accessed from the family living space.

Light and privacy are modulated on the upper levels by vertical cedar or aluminium lourveline panels. A generous deck offers glimpses of the harbour.

Playful colours, finishes and hoop pine cabinetry enliven the interior spaces and the exterior materials of fine vertical cedar shiplap, double skin bagged brick reflect the clients’ love of fifties and sixties architecture.

comments powered by Disqus