Dental Practice Bovensmilde by Aat Vos

Dental Practice Bovensmilde by Aat Vos

© Stijn Poelstra

© Stijn Poelstra

Designed by Aat Vos, Dental Practice Bovensmilde was designed due to the needs of the client to have a new building for its dental practice, but at the same time this should have a contemporary design that could allow for this to be transformed into a home some day.

Action
Reinterpretation of a classic barn. Think of a farm as a multi purpose building, that shows its usage by the shape of its doors. Interconnect it with its environment through the use of color.

Result
A remarkable modest, yet outstanding building. Its interior, now housing a dental practice, can be easily transformed into a house. Extreme change of presence when wet.

Did you know?
The corten steel cladding was specially designed for this purpose. When dry, its orange color blends with traditional brick of the houses next door. When wet, its black color is just as dark as the roof tiles of the neighboring barns.

The Netherlands, 2000. Schuurhuis Donderen. One of the first barn houses ever: a beautiful contrast in the countryside.

Situation
Private family is looking to rebuild a farmhouse on a country site in the north of Holland.

Target
Create a contemporary house that reflects modern life and the history and characteristics of the site.

Action
Reinterpretation of a classic barn. Think of a barn as a simple building made with cheap and local materials. Make it spacious: store all necessities in an inner house.

Result
The classic farmers barn revisited: a perfect example what you can do with cheap yet expressive materials.

Did you know?
This barn-house was among the first ever. Together with the early work of Onix and Faro Architects, it marks the beginning of a renewal of local architecture back in 2000. It has continued to inspire people ever since.

© Stijn Poelstra

© Stijn Poelstra

© Stijn Poelstra

© Stijn Poelstra

© Stijn Poelstra

© Stijn Poelstra

© Stijn Poelstra

© Stijn Poelstra

© Stijn Poelstra

© Stijn Poelstra

© Stijn Poelstra

© Stijn Poelstra

© Stijn Poelstra

© Stijn Poelstra

comments powered by Disqus